Take a fresh look at your lifestyle.

ارگانیک یعنی چه و محصولات ارگانیک چه ویژگی‌هایی دارد؟

0 ۲۳

محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که عاری از هرگونه مواد شیمیایی و مصنوعی مثل سم، نگه‌دارنده‌ها، کودهای شیمیایی، آفت‌کش‌ها و به‌طورکلی هرگونه آلاینده است.

در بسیاری از کشورهای پیشرفته در فروشگاه‌های مواد غذایی دودسته از محصولات را می‌فروشند. به این شکل که دو بخش جدا از هم به نام ارگانیک و غیر ارگانیک رادارند.

محصولات طبیعی و ارگانیک در بعضی از کشورهای پیشرفته بسیار بااهمیت است و این باعث شده که فروشگاه‌های اختصاصی برای فروش این محصولات دارند.

یکی از مهم‌ترین خصوصیات محصولات ارگانیک طعم، مزه و ارزش غذایی این‌گونه محصولات نسبت به محصولات تولیدشده به روش‌های رایج است.


ارگانیک چیست


این سؤالی است که فکر می‌کنم ذهن هر فردی را حداقل یک‌بار درگیر کرده باشد. استاندارد مواد غذایی ارگانیک برای هر کشوری متفاوت است.

اگر بخواهیم یک معنی مناسب برای ارگانیک داشته باشیم به این معنی است که یک محصول را زمانی محصول ارگانیک تلقی می‌کنیم که از زمان رشد و تولید تا زمان فروش هیچ‌گونه ماده شیمیایی و یا روش غیرطبیعی استفاده‌نشده باشد.

مواد شیمیایی و غیرطبیعی مثل کودهای شیمیایی، نور مصنوعی، هورمون‌ها، حشره‌کش‌ها، مواد نگه‌دارنده و مواد شیمیایی دیگر است و منظور از روش‌های غیرطبیعی هم به اصلاح ژنتیکی و یا پیوندهای ژنتیکی محصول در زمان تولید گفته می‌شود.

معرفی خاک، کود و انواع گیاهان ارگانیک موجود
معرفی خاک، کود و انواع گیاهان ارگانیک موجود


معنی ارگانیک


ارگانیک برگرفته از یک ماده زنده است. خاکی که به‌عنوان ارگانیک شناخته می‌شود ماده مغذی بسیاری در خود دارد. ارگانیک یا محصولات ارگانیک به محصولات طبیعی و سالم گفته می‌شود.

محصولاتی که در مسیر تولید آن‌ها هیچ‌گونه مواد شیمیایی استفاده‌نشده و همچنین هیچ تغییری در ماهیت ژنتیکی و طبیعی آن‌ها ایجاد نگردیده است. ارگانیک معمولاً به مواد غذایی طبیعی گفته می‌شود.

تولیداتی که از زمان تولید تا زمان بسته‌بندی هیچ نوع ماده شیمیایی و هیچ نوع مواد نگه‌دارنده به آن اضافه می‌شود را ارگانیک می‌نامند.


کشاورزی ارگانیک یعنی چه


کشاورزی ارگانیک به این معنی است که محصولات ارگانیک را تولید می‌کند و در روند تولید مواد غذایی برای تغذیه بهتر خاک و گیاهان از کودهای طبیعی و کمپوت استفاده می‌کنند.

فرایند کشاورزی ارگانیک باعث افزایش کیفیت خاک و سالم بودن آب‌های زیرزمینی کمک می‌کند و آلودگی‌های محیط‌زیست رو به حداقل می‌رساند.

محصولات ارگانیک به محصولاتی گفته می‌شود که کاملاً طبیعی رشد و پرورش داده می‌شوند و در تولید آن‌ها از کودهای شیمیایی، آب فاضلاب، آفت‌کش‌ها، دخالت‌های ژنتیکی، هورمون‌ها و سم استفاده نمی‌شود.

محصولات مثل میوه‌ها، سبزی‌ها، غلات و مواد غذایی لبنی را زمانی به نام ارگانیک می‌شناسند که در شرایط سالم و طبیعی تولید می‌گردد.

کشاورزی ارگانیک برای حفظ و سلامت محیط زیست
کشاورزی ارگانیک به معنی رشد محصولات بدون دخالت کود های شیمیایی


گیاهان ارگانیک


گیاهان ارگانیک گیاهانی هستند که در خاکی کشت می‌شوند که هیچ‌گونه سم دفع آفات گیاهی نظیر قارچ‌کش‌ها، علف هرزکش‌ها و مواد شیمیایی وجود ندارد.

در محصولات و گیاهان ارگانیک هیچ‌گونه اصلاح ژنتیکی انجام‌نشده و از گازها و هورمون‌ها برای رشد سریع گیاهان استفاده نمی‌شود.


کودهای ارگانیک


به هر نوع ماده طبیعی یا مصنوعی که باعث می‌شود عناصر مغذی برای گیاه را فراهم کند و موجب حاصلخیزی خاک گردد کود گفته می‌شود. کود باعث رشد گیاه می‌شود.

دو نوع کود طبیعی و مصنوعی یا شیمیایی وجود دارد. کودهای طبیعی دارای دو نوع ترکیب مواد آلی و کانی‌های غیر آلی هستند. کودهای طبیعی که مواد آلی و کانی غیر آلی دارند کود معدنی هم نامیده می‌شود.

درواقع کود طبیعی همان خود ارگانیک نیست اما در حال حاضر به هر نوع کودی که از طریق مواد شیمیایی تهیه نمی‌شود به‌عنوان کود ارگانیک شناخته‌شده است.

کود ارگانیک از مواد آلی بر پایه کربن تهیه‌شده است که این مواد آلی شامل مواد زنده یا این‌که قبلاً زنده بوده، است شامل پسماندهای گیاهی، فضولات مربوط به حیوانات است.


خاک ارگانیک


برای رشد و تولید محصولات کشاورزی مراقبت‌های مختلفی وجود دارد این مراقبت‌ها به‌نوعی گیاه بستگی دارد باید برای هر نوع گیاه یکسری مراقبت‌های مخصوصی را انجام دهید.

انتخاب یک خاک مناسب برای کشاورزی و رشد گیاهان بسیار ضروری است. اگر خاک خیلی سبک باشد بعد از گذشت مدت‌زمانی که آبیاری انجام می‌شود مواد مغذی خاک از بین می‌رود، اگر خاک گیاه بیش‌ازحد سنگین باشد مانع از خروج آب می‌شود، آب را درون خود نگه می‌دارد و باعث خراب شدن ریشه‌های گیاه به دلیل نرسیدن اکسیژن می‌گردد.

خاک ارگانیک از ترکیبات مختلفی شامل خاک و برگ، پرلیت، ورمی کمپوت، ماسه، خاک رس، کوکو پیت و پیت موس تشکیل‌شده است که برای رشد گیاهان مفید است.

خاک ارگانیک باید دارای خاک و برگ، پرلیت، ورمی کمپوت، ماسه، خاک رس باشد و نباید خاک سنگینی باشد
خاک ارگانیک باید دارای خاک و برگ، پرلیت، ورمی کمپوت، ماسه، خاک رس باشد و نباید خاک سنگینی باشد


محصولات ارگانیک


محصولات ارگانیک شامل محصولاتی مثل سبزی و میوه‌جات که در خاک گلدان و یا در زمین کشاورزی که چند سال قبل هیچ‌گونه مواد شیمیایی، کود شیمیایی و سم آفت کشی استفاده‌نشده است، تولیدشده‌اند.

به دلیل روند تولید سالم محصولات ارگانیک دارای ارزش غذایی بالایی هستند و مواد مغذی مفیدی مثل کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و ویتامین c در آن‌ها وجود دارد و برای تغذیه کودکان، نوزادان و همچنین تغذیه سالم بزرگسالان بسیار مفید است.

تولید محصول به روش ارگانیک برای دفع آفات و علف‌های هرز از آفت‌کش‌های شیمیایی استفاده نمی‌شود و از مواد طبیعی مانند کمپوت‌ها برای تقویت گیاهان استفاده می‌کنند.

محصولات ارگانیک به دلیل این‌که اصلاح ژنتیکی در آن‌ها استفاده‌نشده رنگ آن‌ها کاملاً طبیعی است. در تولید محصولات ارگانیک از مواد نگه‌دارنده استفاده نمی‌شود، به همین دلیل بافت و شکل محصولات تازه است و خیلی نرم و خیلی سفت نیستند.

در محصولات ارگانیک مقادیر اسید لینولئیک بیشتر وجود دارد که برای سلامتی قلب و عروق مفید است.


مواد غذایی ارگانیک


مواد غذایی ارگانیک و سرشار از آنتی‌اکسیدان هستند به این دلیل که آفت‌کش‌های مصنوعی و شیمیایی در روند تولید این مواد غذایی استفاده نمی‌گردد.

استفاده از کودهای حیوانی در کشاورزی مواد غذایی ارگانیک تولید آن‌ها را افزایش می‌دهد در مقابل کودهای مصنوعی و شیمیایی کیفیت و خواص آن‌ها را می‌کاهد.

مواد غذایی ارگانیک سمی نیستند و تأثیر منفی روی سلامتی ندارند و فاقد افزودنی‌های مضر است. روند تولید مواد غذایی ارگانیک به دلیل اینکه از دستورالعمل‌ها و استانداردهای بسیار سخت تبعیت می‌کند.

احتمال آلوده شدن مواد غذایی ارگانیک به مواد شیمیایی و سمی بسیار کم است. گواهی‌نامه‌های این‌گونه مواد غذایی به‌عنوان یک بیمه‌نامه که نشان‌دهنده عاری بودن این مواد غذایی از مواد سمی و شیمیایی است. افرادی که از مواد غذایی ارگانیک استفاده می‌کنند به‌ندرت بیماری‌هایی مثل سرطان دچار می‌شوند


لیست محصولات ارگانیک


میوه‌ها و سبزی‌هایی که به‌عنوان محصولات ارگانیک عرضه می‌شوند، شامل محصولاتی هستند که هیچ‌گونه مواد شیمیایی در مسیر و روند تولید و کشت آن‌ها استفاده‌نشده است.

البته غیر از این‌ها خوراکی‌هایی هم داریم که به‌طور طبیعی تولید و پرورش شده‌اند. محصولات ارگانیک نسبت به محصولات دیگر که از طریق کشاورزی رایج کشت و تولید می‌شود بیشتر است.

لیست محصولات ارگانیک بسیار زیاد می باشد و از مواد غذایی تا لباس و غیره را شامل می شود
لیست محصولات ارگانیک بسیار زیاد می باشد و از مواد غذایی تا لباس و غیره را شامل می شود


قهوه ارگانیک


قهوه ارگانیک قهوه‌ای است که در فرایند کاشت و تولید از کودهای شیمیایی و مصنوعی استفاده‌نشده است. کشاورزانی که به روش ارگانیک و سالم قهوه را تولید می‌کنند همه مراحل به‌سلامت و طبیعی بودن محصول اهمیت می‌دهند.

برای تولید قهوه ارگانیک از کودهای طبیعی که از پالپ قهوه استفاده می‌کنند. زمانی که از قهوه ارگانیک صحبت می‌شود در کل به معنی سلامت فردی که قهوه را مصرف می‌کند است.


میوه ارگانیک


میوه‌های ارگانیک به دلیل اینکه مواد نگه‌دارنده اضافی ندارند هم ماندگاری آن‌ها کمترِ و هم طعم آن‌ها شیرین‌تر است. کشاورزانی که میوه‌های ارگانیک را تولید می‌کنند به‌طورکلی می‌دانند که خاک چه تأثیری بر روی رشد میوه می‌گذارد به همین دلیل برای رشد و تولید میوه از کودهای مصنوعی، کودهای نیتروژن دار و علف‌کش‌ها استفاده نمی‌کنند.

برای رفع علف‌های هرز هم به روش دستی عمل می‌کنند، از این طریق خاک زمین کشاورزی را غنی می‌سازند. استفاده از این روش‌های طبیعی و استانداردهای ارگانیک برای تولید میوه باعث می‌شود که مواد مغذی موردنیاز برای رشد گیاهان فراهم گردد و همچنین جذب مواد مغذی اصلی را به‌راحتی فراهم می‌آورد.


برنج ارگانیک


یکی از سخت‌ترین مواد غذایی که به روش استانداردهای ارگانیک کشت و تولید می‌شود برنج ارگانیک است. برنج معمولاً آفت‌های زیادی دارد و برای دفع این آفات باید حجم زیادی سم‌پاشی و یا کودی که استفاده می‌کنند بیشتر باشد.

یکی از بهترین شرایط برای تولید برنج ارگانیک کشت آن در مزرعه است. راه‌های دیگر هم برای تولید برنج ارگانیک استفاده نکردن از کودهای شیمیایی، علف‌کش‌ها، سم‌پاشی و … است. ‌

آگاهی زمین کشاورزی شما تحت تأثیر شالیزارهای اطراف به دلیل حجم سم‌پاشی و کودی که استفاده می‌کنند تحت تأثیر قرار می‌گیرد و به همین دلیل استاندارد و گواهینامه مربوط به برنج ارگانیک به‌راحتی ارائه نمی‌گردد؛ و زمینی که برای تولید برنج ارگانیک در نظر می‌گیرید باید سه تا پنج سال از کودهای شیمیایی و آفت‌کش‌ها دور باشد.

برنج ارگانیک عطر و طعم بسیار ویژه تری نسبت به مابقی برنج ها دارد
برای تولید برنج ارگانیک در شالیزارها از سموم شیمیایی استفاده نمی شود


سبزی ارگانیک


سبزی ارگانیک یکی دیگر از محصولات ارگانیک است. انواع سبزی‌ها ارگانیک شامل فلفل مارچوبه، پیاز و گوجه‌فرنگی است و این سبزی‌های ارگانیک دقیقاً مثل میوه‌های ارگانیک شکل ظاهری و پوست آن‌ها ناقص است اما ازنظر داخلی بسیار خوشمزه و باکیفیت هستند.


توت‌فرنگی ارگانیک


میوه توت‌فرنگی به‌راحتی کشت می‌شود و هرچه بیشتر نور آفتاب را دریافت کند پربارتر است. از یک بوته توت‌فرنگی می‌توانید تا سه دفعه محصول برداشت نماید. توت‌فرنگی سرشار از آهن فسفر ویتامین c کلسیم آنتی‌اکسیدان‌ها است.
حبوبات
حبوبات ارگانیک برای افرادی که گیاه‌خوار هستند و از گوشت و مرغ تغذیه نمی‌کنند ضروری است به این دلیل که سرشار از پروتئین‌های مطلوب بدن است. حبوبات شامل عدس نخود و لوبیا است که سرشار از مواد معدنی مثل کلسیم، منیزیم، فسفر، آهن و پتاسیم است. مزارع کشت حبوبات ارگانیک به‌جای استفاده از سم و آفت کش‌های شیمیایی از کودهای حیوانی، کمپوت و برای کنترل آفات از حشرات استفاده می‌کند.


تفاوت محصولات ارگانیک با غیر ارگانیک

محصولات سالم و محصولات ارگانیک باهم تفاوت دارند. متأسفانه گاهی با افرادی روبرو می‌شویم که محصولات سالم یا محصولات طبیعی را به‌جای محصولات ارگانیک می‌فروشند و قیمت و هزینه مربوط به محصولات ارگانیک را دریافت می‌کنند.

محصولات طبیعی یا سالم به محصولاتی گفته می‌شود که برای تولید آن‌ها از مقادیر خیلی کم کود شیمیایی استفاده می‌کند و همچنین هیچ‌گونه دخالتی در روند تولید آن ندارند.

هزینه تولید محصولات ارگانیک از سایر محصولات بیشتر است، پس حتماً در زمان خرید مواد غذایی دقت کامل را داشته باشید. تفاوت محصولات ارگانیک و غیر ارگانیک به شرح زیر است:

  • در روش تولید محصولات ارگانیک برای رشد و پرورش محصولات از کودهای طبیعی مثل کود سبز استفاده می‌کنند ولی در روش‌های غیر ارگانیک و رایج از کودهای شیمیایی استفاده می‌کنند که باعث بروز مسمومیت‌های غذایی می‌شود.
  • در روش‌های مربوط به آفت کشی در روند تولید محصولات ارگانیک و غیر ارگانیک هم تفاوت‌هایی وجود دارد.در روش‌های غیر ارگانیک از آفت‌کش‌های سمی استفاده می‌کنند و این مواد سمی و مضر بر روی سطح مواد غذایی می‌مانند و حتی با مواد ضدعفونی‌کننده هم رفع نمی‌شوند؛ اما در تولید محصولات ارگانیک تا جایی که امکان دارد از آفت‌کش‌ها استفاده نمی‌کنند و برای از بین بردن علف‌های هرز از روش‌های وجین کردن دستی استفاده می‌کنند.
  • در کشاورزی‌های رایج به دلیل هزینه بالای بذر کشاورزان برای تولید محصول و کشت محصول از روش‌های اصلاح ژنتیکی استفاده می‌کنند. این روش بازدهی خیلی خوبی دارد محصول باکیفیتی را ازنظر شکل و ظاهر ایجاد می‌کند ولی فاقد مواد مغذی سالم است؛ اما در تولید مواد غذایی ارگانیک کشاورزان از بذرهای سالم که ژن آن‌ها تغییر داده نشده، استفاده می‌کنند.
  • در روش تولید محصولات ارگانیک از هیچ نوع هورمون استفاده نمی‌کنند ولی در مقابل برای تولید محصولات غیر ارگانیک برای اینکه تولید پربار و با وزن بیشتری داشته باشند در روند تولید از هورمونهای مصنوعی استفاده می‌کنند.
  • یکی از شاخصه‌های تفاوت بین محصولات ارگانیک و غیر ارگانیک ماندگاری این محصولات است.در محصولات غیر ارگانیک برای اینکه ماندگاری محصول را بیشتر کنند، طی چندین مرحله از مواد نگه‌دارنده استفاده می‌کنند که این خود برای سلامتی انسان مضر است. این مواد نگه‌دارنده باعث بروز سرطان می‌شوند. ولی در محصولات ارگانیک به دلیل اینکه مواد نگه‌دارنده ندارد زودتر فاسد می‌شوند.


برچسب محصولات ارگانیک


برای تهیه برچسب و گواهینامه ارگانیک باید روند تولید شما کاملاً طبیعی و سالم باشد. اگر محصولات شما توسط نزدیکان شما استفاده می‌شود نیاز به برچسب و گواهینامه ندارد ولی اگر قرار است که محصولات شما در بازار فروخته شود باید برچسب و گواهی‌نامه محصولات ارگانیک را داشته باشد.

برای دریافت مجوز و گواهینامه محصولات ارگانیک باید به نمایندگی‌هایی که مسئول صدور این نوع گواهینامه‌ها هستند مراجعه نمایید و برچسب محصولات ارگانیک درخواست نمایید.

در حال ارسال
نظر کاربر
0 (0 نتایج)
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.